Hyperaktivní krtek

Zaujal mne příspěvek jedné komerční televize, odvysílaný v hlavních televizních zprávách. No tak, abych to uvedl na pravou míru. Nezaujal mne jejich příspěvek, jelikož, ostatně tak jako vždy, byl úplně o ničem, ale upoutal mě název té reportáže. Hyperaktivní krtek. Není to skvělé téma? Mě tedy hned nadchlo. Okamžitě jsem to viděl úplně živě.

krtekzdroj: iDnes

Hned jsem si představil krtka, který trpí hyperaktivitou. Celý neposedný. Dělá tisíc věcí najednou. Nedokáže se soustředit. Tady hrabe chodbičku, když si náhle uvědomí, co takhle se podívat ven, co se tam děje. Tak udělá změnu směru. Vyhrabe se ven, čímž způsobí hromádku, zvanou krtinec, vykoukne, rozhlédne se a tu si najednou uvědomí, že je vlastně slepý. No nic. Tak se rozhodne dodělat tu chodbičku. Zaleze zpět pod zem, ale ještě než se vrátí k rozdělané chodbičce, napadne si nejprve vyhloubit malou komůrku, kam by si ukládal zásoby na zimu. Začne. Jenže po chvíli ho napadne: „Jaké je vlastně počasí? Musím se podívat ven.“ Tak začne zase lézt na povrch. Tak vznikne další hromádka a z jejího vrcholu vykoukne hlavička s přivřenými očíčky. Teď ho jeho slepota netrápí. Svým růžovým čumáčkem nasaje čerstvý vzduch. To je příjemné. „Měl bych si udělat více komínů, abych měl čerstvý vzduch i v pelíšku. A zemi to také prospěje. Bude lépe provzdušněná.“ Opět zaleze, udělá pár záběrů svými lopatkovitými tlapkami a náhle… Další krtinec. Krtek je hned spokojenější. Znovu nasaje čerstvý vzduch a v duchu se pousměje štěstím: „jó, je to super. Ale ještě jsem se chtěl prohrabat na sousední zahradu. To je práce. No, jo. Tak hurá na to. Hrr do toho a půl je hotovo.“ Zaleze pod zem a začne hrabat novou chodbu.

   Po nějaké době si znovu říká, co to vlastně ještě musí stihnout. „Do Prčic, vždyť já ještě nedodělal tu komůrku na zásoby. Ale bude ta zima? No proto jsem přeci lezl nahoru. Jenže venku bylo sice tak trochu chladněji, ale byla zima, nebo teprve bude? Tady pod zemí se to nepozná. Ale ten vzdoušek byl příjemný. To ono asi už bude brzy jaro, ne? Raději se ještě jednou přesvědčím.“

Další krtinec je na světě. Zahradník se drží za hlavu. Dupe po těch předchozích krtkových výtvorech, lopatou mlátí do dalších, když tu zahlédne, naše malé roztomilé a slepé zvířátko. Nedbá jeho postižení a místo, aby nevidomému pomohl, zaútočí. Zahradník je nezdvořák a nevychovanec. Úder lopaty rozdrtí poslední krtinec, když náš hlavní hrdina, jen tak, tak stačil schovat hlavu pod zem. Nechápe to. Co toho dvounohého tvora tak rozčililo. On tu dělá práci za něj. Maká od nevidim do nevidim. Jen občas si udělá pauzu, aby se vůbec nadechl čerstvého vzduchu. No nic. Už bude brzy v sousední zahradě a tam si odpočine. Možná na toho nezdvořáčka udělá za plotem dlouhý nos. Jo, co to vlastně ještě chtěl? Aha, podívat se jestli je zima. Znovu se dá do práce, aby se co nejdříve mohl znovu kouknout nad zem a přesvědčit se.

   Večer ulehá do svého pelíšku notně unaven, ale s pocitem dobře odvedené práce. Zároveň však už mu hlavou letí myšlenky na to, co všechno musí stihnout zítra. Jeho těžká a namáhavá práce totiž nikdy nekončí. Bohužel ji ani nikdo pořádně neocení. Vždyť on kypří půdu, žere brouky a larvy, aby nemohli škodit lidem. A co z toho má. Jen nadávky a pohrdání. A ještě mu ničí jeho výtvory nesoucí jeho jméno – krtince. To je život. Nu co. Člověk, tedy pardon krtek, prostě musí jít dál a dělat dál svou práci. Vždyť je to jeho poslání na tomto světě. A on je na něj pyšný. Vždyť se tohle řemeslo dědí po generace.  Musí vytrvat a dojde do cíle. On to dokáže, i když mu jiní hážou klacky pod nohy. Cílevědomost a snaha, to jsou jeho zbraně.

   No je faktem, že občas nevydrží u jedné činnosti. Je totiž tak trochu hyperaktivní, ale on to dokáže. Dokáže! Celému světu ukáže, že on je ten krtek s velkým Ká. A i kdyby to svět neocenil, on má být na co hrdý.

   Snažme se být jako on. Možná budeme šťastnější. Díky krtku.

Autor: Vladimír Samiec | neděle 10.2.2013 8:13 | karma článku: 14,39 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58 | Přečteno: 611x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Ukrajinec znásilnil, bodl a strčil do pytle patnáctiletou dívku, dostal 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/