Ženy povinně do politiky!

25. 07. 2014 17:31:13
Ministr vnitra přichází s návrhem úpravy volebního zákona, který má stanovit povinné kvóty žen na kandidátkách – třetinu na každé kandidátce (cca 30%) a to dokonce pod hrozbou snížení státního příspěvku, pokud to politická strana nesplní. Již před dvěma lety odsouhlasila Evropská komise kvóty žen pro obsazování vedení velkých evropských firem. Teď i naše Vláda chce přispět k této pozitivní diskriminaci a degradaci žen, které zřejmě bez jejich přispění nejsou schopné se prosadit. Osobně jsem pro, ať je Parlament třeba plný žen. Ale je podstatné, jestli to ty ženy také chtějí. Myslím, že ty které se chtějí věnovat politice, tak na kandidátkách již jsou a povinné kvóty nepotřebují.

ilustrační foto - idnes

Pokud tato úprava zákona z dílny ČSSD projde, už vidím, jak se budou sestavovat kandidátky. „Tak pánové a dámy, vzhledem k tomu, že musíme mít na kandidátce 30% žen, a jelikož jich tolik v naší místní organizaci ani nemáme, musíte donutit Vaše manželky, matky, dcery a tak podobně, aby za nás kandidovaly.“ Co ale dělat, pokud donucené ženy uspějí a budou zvolené. Co by. Vzdají se mandátu a nastoupí za ně muži. Takovou situaci bude muset vyřešit další novelizace zákona, která zakáže ženám zvoleným díky kvótám se vzdát takového mandátu. Další novelizace by zase měla donutit voliče, aby volili minimálně 30% žen. Takže pokud chcete tzv. kroužkovat kandidáty, nejdříve si spočítejte, kolik preferenčních hlasů chcete přidělit a nezapomeňte dát potřebné procento ženám. No, a když ani to nepomůže, tak zavedeme též kvóty na zastoupení žen ve volebních komisích a zejména v řadách voličů.

Teď mně napadá. A co když si založím novou politickou stranu, např. „Stranu mužů.“ Jak, sakra zajistím, abych na kandidátce měl 30% žen? A nemělo by se tyto kvóty rozšířit i do dalších sfér společnosti. Proč nezavést třeba povinnost mít minimálně 30% žen mezi řidiči autobusů, nebo kamiónů. Co opraváři praček, lednic, elektrikáři, instalatéři, či zedníci. Já bych chtěl, pokud si objednám řemeslníky, aby mezi nimi byly také zastoupeny ženy. Ano, to už připomíná padesátá léta minulého století, kdy se na nás z různých týdeníků smály ženy jezdící s traktorem, či jeřábnice... Samozřejmě, pokud by nějaká žena chtěla vykonávat takové povolání, má mít plné právo ho vykonávat, ale nikdo by ženy, ani případné zaměstnavatele, do toho neměl nutit, jen proto, aby se naplnili kvóty.

Stejně tak není možné ženy nutit, aby se účastnily šarády zvané politika, pokud to ony samy nechtějí. Jak jsem již zmínil, ty které chtějí, mají na to právo a já takové rád podpořím. Sám jsem při posledních volbách přihlížel i k faktu, zda se jedná o ženu, ale zároveň jsem volil i podle kvality kandidáta a blízkosti jeho myšlenek. Navrhovatelé této úpravy o kvótách asi zapomínají na to, že možnost volit a být volen, je občanské právo každého občana bez rozdílu pohlaví a tak je jen na něm, zda ho využije. Zajímavé také je, že nám tato současná Vláda, ostatně tak jako její předchůdkyně, nejde příkladem a sama nenaplňuje předpokládanou kvótu, tedy aby měla ve svém středu minimálně šest příslušnic něžného pohlaví. Tak trochu mi to opět zavání pokrytectvím.

Co říci závěrem? Ačkoliv bych si sám přál více žen v politice, nechci, aby toho bylo docíleno nějakým nařízením a kvótami. Myslím, že to samotné ženy uráží a staví je to do role méně schopných, které nemají na to, ve volné soutěži uspět. Já si to nemyslím. Navíc kvóty opravdu nezaručují zkvalitnění kandidátky. Vzpomínám si, jak ČSSD před několika lety marně hledala místopředsedkyni strany, protože si tato strana sama stanovila kvótu, minimálně jedno místopředsednické místo ženě. Tehdy to byla celkem fraška.

A tak přeji ženám, aby je muži zahrnovali láskou a úctou, jakou si zaslouží. Ať je podpoří při kandidatuře, pokud se žena rozhodne stát se političkou, ale ať nikdo nerozhoduje za ně a nikdo je nenutí jen proto, aby naplnil nějakou nesmyslnou kvótu.

Autor: Vladimír Samiec | pátek 25.7.2014 17:31 | karma článku: 11.63 | přečteno: 326x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 430 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 61 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1293

Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...