Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda chtějí provozovat nekuřáckou, nebo kuřáckou restauraci, je věc jedna, ale jak se to dotkne občanů?

   Jedni jsou návštěvníci těchto zařízení, tedy hospod, hospůdek, barů, kaváren či restaurací. Ti, kteří chtějí kouřit, budou vyhnáni na ulici, či zahrádku, kde svůj zlozvyk budou provozovat navzdory počasí. Tedy v horku, dešti, mrazu, či sněhové vánici. Nebude to mít negativnější vliv na jejich zdraví? Ti, kteří nekouří, budou odsouzeni k samotě u stolu, pokud jejich společnost tvoří i kuřáci, kde budou vyčkávat, než si jejich přátelé odbydou svou jednu, či dvě cigaretky. Když už kvůli tomu museli ven, tak si dají dvě. Zatím co jejich přátelé uvnitř čekají, aby mohli pokračovat v rozhovoru, kvůli kterému do restaurace vlastně šli, kuřáci se vrátí již se zcela jinými tématy hovoru, neboť v diskusi venku pokračovali. Osobně jsem to několikrát zažil ještě v době, před působností zákona, jelikož mí přátelé svolali sraz do nekuřácké restaurace. Zažil jsem to z obou pohledů, jelikož ještě před cca rokem a půl, jsem patřil též ke kuřákům. Tedy zažil jsem jak odchod s kuřáky ven, kde se pokračovalo v diskusi, tak osiření u stolu, kde zbytek osazenstva vedl řeč úplně jiným směrem a tak společná zábava byla rozkouskovaná, až mne přestala bavit a já se rozloučil a odešel. To jsme ještě měli na výběr, jestli příště nejít do kuřácké restaurace. Dnes už tu volbu nemáme.

   A teď k té druhé skupině lidí, která není v restauraci a ani nemá zájem do ní jít. Která se, jen tak, šla s dětmi projít po městě, a která je nucená chodit okolo skupinek, ven vyhnaných, kuřáků. Nebo lidi, kteří se večer vrací z práce a jsou nuceni míjet skupinky kuřáků, kteří v již mírně veselém stavu, podpořeném alkoholem byly vyhnáni od svého stolu na ulici a tak se baví různými vtípky například na adresu procházejících žen a dívek. Přistavený popelník přetéká nedopalky a ty padají na ulici, kde je vítr rozfoukává, včetně popela, který vlétne do tváře kolemjdoucího. Ten pak zjevně nadšen novým zákonem projde kolem dalších a dalších hloučků.

   A tak kromě hloučků postávajících před různými administrativními budovami, úřady a podniky, jsme rozšířily tyto ostudné a ponižující skupinky o vyhnané z pohostinství a barů. A to vše pod záminkou ochrany ostatních občanů a mladistvých. Mimochodem mladistvých, kteří tolik kuřáků na ulicích před tím nikdy neviděli, jelikož tito byli ukryti v restauracích a hospodách, kam mladiství nechodili, nebo alespoň neměli chodit.

  Z celého zákona proti kouření je jasné, že se v žádném případě nejedná o snahu něco zlepšit, ale o potřebu stále cokoliv regulovat, utahovat šrouby svobodné vůle a svobodného myšlení. Oni totiž svázaní a regulovaní se lépe ovládají a jsou šťastní i za drobečky ze stolu. No a ty jim pak naši politici předhodí, až bude potřeba jim dát hlas ve volbách, nebo když budou potřebovat zakrýt nějakou svou lumpárnu.

Autor: Vladimír Samiec | středa 31.5.2017 19:05 | karma článku: 23,58 | přečteno: 611x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

29.10.2017 v 14:38 | Karma: 28,57 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Proč se vláda bojí diskutovat?

Možná někomu nadpis připadá nepatřičný. Vždyť vláda, potažmo poslanci a senátoři, nedělají nic jiného, než jen diskutují a diskutují. Tak proč by se měli diskuze bát? Jenže v tisku o víkendu proběhla citace premiéra Sobotky....

4.7.2016 v 15:35 | Karma: 33,89 | Přečteno: 823x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/