Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč ČSSD tak přesvědčivě prohrála?

Volby skončili před týdnem a mnoho komentátorů, novinářů, politiků i blogerů se již snažilo o nějakou analýzu výsledků. I já se pokusím. Tentokrát bych se chtěl zamyslet jen nad jedním z výsledků. Propad ČSSD.

Přesvědčivý propad sociální demokracie. Říká se, že strana s vládní odpovědností bývá ve volbách potrestána za neúspěchy, nebo za nepopulární kroky, které během svého vládnutí museli udělat. V tomto případě něco nesedí. Zatím, co ČSSD propadla, KDU-ČSL je více, méně na svém, třetí koaliční partner ANO, naopak na plné čáře, s převahou zvítězil. Ještě před půl rokem před volbami všechny průzkumy tvrdily, že jsou na tom ANO a ČSSD zhruba stejně. A tady zřejmě vše začíná. Tedy zhruba půl roku před volbami.

   Vláda měla právě tři a půl roku svého vládnutí za sebou a před sebou podtržení svého účtu a přípravu na volby. Připravena předstoupit před voliče, poukázat na své úspěchy a naznačit, jakým směrem se chtějí strany, které se na tom podíleli, vydat a nechat si to požehnat právě voliči. Na první pohled celkem jednoduchý úkol. Ne však pro vedení Sociální demokracie. Přestože celou dobu vládla společně s ANO a KDU-ČSL a to dokonce tuto Vládu vedla z pozice premiéra, přišla na to, jak zahájit nesmyslnou sebedestrukci.  Jako by si pan premiér hrál s něčím pod lavicí a objevil tlačítko, které, neví, k čemu slouží. Každý mu říkal: „nech to být. Nešahej na to. Nevíš, co to může způsobit. Buď rád, co máš.“ No a pak se zřejmě našel někdo, nechci z toho podezírat úřadujícího předsedu TOPky, a ten někdo mu řekl: „Tak Bohušu, zkus to. Třeba tím něco získáš. Risk je zisk….“ No a tak došlo k tomu, že pan premiér, nečekaně spustil tlačítko, které zapnulo sled událostí, které už nešly zastavit.  Vlastně je mohl ještě zastavit sám premiér, ale nejen, že to neudělal, ale ještě jako kdyby padající nádobí začal rozdupávat v dojmu, že nikdo pak nepozná, že lavinu spustil právě on. Když už to vypadalo beznadějně, tak nedokázal říci: promiňte, já jsme trouba a špatně jsem to odhadl. Okamžitě odcházím a někdo jiný to celé zachrání. Místo toho došlo k nepřehledné situaci, kdy nikdo vlastně nevěděl, jak to s vedení ČSSD vlastně je. Najednou byl jeden předseda, jeden leader, a jeden …ani už nevím co.

   Nikdo, kromě samotného bývalého premiéra neví, co ho vedlo k tomu, že půl roku před volbami, místo aby se tak jako většina politiků u nás i ve světě, začal chlubit tím, co jeho Vláda, pod jeho vedením dokázala, co se jí povedlo, na poznámky novinářů, že došlo i k chybám odpovídal s poukazováním na úspěchy a drobné chyby, kterým se sice nevyhnete, ale z nichž jste se poučili, abyste je v příštím volebním obdobím neopakovali. Dala se tak vůbec prohrát volební kampaň? Možná by úplně nezvítězili, ale spadnout tak jak spadli…?

   Možná ten našeptávač, který mu poradil, mohl mít nápad, jak porazit pana Babiše a jeho hnutí ANO. Ten nápad možná byl, že když se ho zbaví ve Vládě ještě před volbami, tak bude více slávy pro premiéra. To by však premiér musel umět využít. Už jenom odvolání vicepremiéra bylo fraškou, kdy  p.Sobotka dostával výprask kam přišel, včetně Hradu. Spousta komentátorů tehdy donekonečna opakovala, jak vyhrál na Hradě pan premiér, ale právě volby ukázaly, opravdový výsledek této akce, demise, ne-demise, odvolání. Pokračování akce zřejmě mělo přijít po volbách. Zřejmě, možný našeptávač, nečekal výsledek, jaký voliči vymysleli. Původní nápad asi byl, že po volbách se ustanoví společná koalice všech proti Babišovi. Tím ho vyšachujeme, pak ho za něco zažalujeme, uděláme mu problémy, kterým se bude muset věnovat víc, než politice a pak už zase budou v politice jen ti staří, vyzkoušení politici, kteří jsou schopni se dohodnout na čemkoli. Nevyšlo to.    

   Nakonec možný našeptávač, byl rád, že se do sněmovny, sám vůbec dostal.  A Sociální demokraté také nakonec nebyly daleko od tzv. druhé ligy, jejíž jedinou možnou presentací je Politické spektrum na ČT. Mimochodem, díky p.Kučerovi, za něj. Strategie vedení ČSSD i možného našeptávače totálně selhala. Je možné i to, že si našeptávač vybral špatného partnera a p.Sobotka této hry nebyl vůbec schopen. Říká se, že je spíše úředník, než politik. Přestože nic jiného nikdy ani nedělal.  V každém případě je na ČSSD, aby takového politika už nikdy neobsazovala do svého vedení. Měla by se zamyslet nad tím, jaké předsedy měla a poučit se. V každém případě, a bohužel to není jen problém ČSSD, je čím dál tím méně skutečných politiků, rétorů, v dobrém slova smyslu vůdců, nebo vůdčích typů, kteří jsou schopni oslovit lidi. To pan Sobotka nikdy nebyl. Možná je dobře že tato strana zase padla až téměř na dno. Je to strana, která se svých bývalých předsedů zbavuje. Možná i proto se stále motá v kruhu. Ale to je její věc. A to už zase nechám jiným.

  

Autor: Vladimír Samiec | neděle 29.10.2017 14:38 | karma článku: 28,57 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Vladimír Samiec

Se psem za hranicí rizika

Každý večer vyrazíme s naší fenkou jezevčíka, teď už starší paní, které se chce čůrat i po desáté, tedy takřka v noci, ven a zatím co já s kochám nebem plným hvězd a dorůstajícím, nebo naopak couvajícím měsícem...

27.10.2020 v 6:31 | Karma: 20,99 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Dala si ODS vlastní gól?

V poslední době se snaží ODS vzdorovat ANO a být alternativou. Být tou správnou pravicovou, možná také jedinou, pravicovou, stranou.

17.3.2019 v 15:11 | Karma: 38,12 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Že by lidé již nechtěli sociální strany?

Ta otázka padla v „Událostech, komentářích“ při rozhovoru s leaderem ČSSD p. Zaorálkem. Podstatou bylo, zda ještě lidé vůbec chtějí tyto sociálně zaměřené strany. Je ještě vůbec požadavek sociální ochrany občanů v dnešní době?

29.10.2017 v 16:03 | Karma: 12,95 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Vladimír Samiec

Tak nám kuřáky vyhnali do ulic

Právě dnes začal platit zákon, který nás všechny, ať chceme, nebo nechceme, má chránit před následky kouření a jiných návykových látek. To že tento zákon zasahuje do svobody majitelů restaurací, aby si svobodně rozhodli, zda ...

31.5.2017 v 19:05 | Karma: 23,58 | Přečteno: 611x | Diskuse| Hyde park

Vladimír Samiec

Proč se vláda bojí diskutovat?

Možná někomu nadpis připadá nepatřičný. Vždyť vláda, potažmo poslanci a senátoři, nedělají nic jiného, než jen diskutují a diskutují. Tak proč by se měli diskuze bát? Jenže v tisku o víkendu proběhla citace premiéra Sobotky....

4.7.2016 v 15:35 | Karma: 33,89 | Přečteno: 823x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Autor fejetonů a detektivních povídek. Autor knih "Rozhodnutí zabíjet" , "Ale já jim neřekla, aby ho zabili..." a "31 je obráceně 13." Nezávislý publicista. Amatérský historik. Více informací o mě na facebooku, nebo mém webu: http://www.vsamiec.estranky.cz/